|
יתכן ותתעניינו גם > במאמר זה ''
השקעות נדלן בישראל או בחול על-פי אמנות המס של ישראל דוגמה ל- 10 תכנוני מס (חלק ב) - דר' אברהם אלתר
בחודשים האחרונים נתבשרנו על מגמה של עלייה במספר השקעות והרכישות של נדל''ן בישראל על ידי תושבי חוץ. תכנון המס של ההשקעה יכול להיעשות תוך שילוב הוראות פטור מכוח אמנות המס של ישראל. ישראל חתומה כיום על אמנות מס עם 44 מדינות, כולל האמנה עם ברזיל שתיכנס לתוקף החל מ-2006 והאמנות עם פורטוגל וליטא שנחתמו בראשי תיבות לאחרונה. תכנוני המס העיקריים ביחס להשקעות נדל''ן בישראל על-פי אמנות המס שישראל חתומה עליהן מתבססים על הוצאת הזכות הנמכרת מגדר כלל המיסוי של ''מקרקעין'' ו/או ''חברת מקרקעין'' באמנה הרלוונטית, ומכירתה במסגרת הפטור הנתון לתושב חוץ (יחיד או תאגיד) על פי האמנה. תכנונים אלו הינם כמובן רבים גמישים ומגוונים. הם משתנים בהתאם לאמנה הרלוונטית ולנסיבות הספציפיות של המקרה הקונקרטי וגוברים על הוראות הדין הפנימי הישראלי. ברשימה זו נדגים בקצרה 3 תכנונים, כאשר ברשימה הבאה נביא עוד 7 תכנונים נוספים.
נציין כי בנוסף לתכנוני המס הפתוחים לפי אמנות המס,קיימים תכנוני מס למשקעי חוץ על פי הדין הפנימי בישראל.דין זה שופע פטורים והקלות לתושבי חוץ. כך לדוגמא כניסה לנדל''ן ישראלי דרך חברת בית תאפשר לתושב חוץ לנכות הריבית בחו''ל כנגד שכ''ד בישראל(נובול וודוז חברה זרה) ועל ידי כך לעמת בין ריבית לרכישת מניות לעומת שכ''ד ממקרעי החברה בנירכשה.כך גם יהיה שכ''ד זכאי להטבות מס על המניות שנירכשו,(פטור או מס מוגבל לדוגמא)(נובול וודוז לעיל) ושכר דירה פטור יזרום עד לבע''מ כשהפטור נישמר(נטע עצמון חברה זרה).להלן מספר רעיונות נוספים.נציין כי לפי תקדימי העליון אין לרשות המיסים סמכות לפסול תכנוני מס אלו.
1. האמנה עם גרמניה
על-פי-רוב האמנות של ישראל אין למקום המושב של החברה כל חשיבות לעניין ההגדרה. רק להרכב נכסיה ניכרת חשיבות. בשונה מכך, על-פי האמנה עם גרמניה, על מנת שחברה פלונית תוגדר כ''חברת מקרקעין'' נדרש שמקום מושבה יהיה במדינה שבה מצויים המקרקעין. מכאן, שתושב גרמני המוכר מניות בחברה, שנכסיה מורכבים ממקרקעין הנמצאים בישראל, יהיה פטור ממס בישראל במידה שאותה חברה אינה נחשבת לתושבת ישראל. כך לדוגמה, תושב גרמניה המחזיק במקרקעין בישראל באופן ישיר יכול להעביר את המקרקעין לחברה לפי סעיף 70 לחוק מיסוי מקרקעין, תוך תשלום מס רכישה בלבד. החברה תתאגד מחוץ לישראל, לרבות במדינת Off-shore, כגון: BVI למשל. השליטה והניהול בחברה יופעלו מחוץ לישראל. או אז, רווח ההון בגין מימוש המקרקעין בדרך של מכירת המניות בחברה יהיה פטור לחלוטין ממס בישראל וגם בגרמניה בכפוף לתנאים שונים על פי החוק הגרמני. תכנון מס זה יכול כמובן להיות רלוונטי גם לגבי השקעה של אדם שהינו תושב מדינה אחרת. אדם כאמור יכול להקים תאגיד בגרמניה ולהכניס בו תוכן כלכלי אמיתי מוצק, תוך פעילות באמצעות משרדים ועובדים מחו''ל וכפיפות למס והגשת דו''חות בגרמניה כמו כל חברה מקומית. במקרה כזה יש רק לוודא שמתווה הפעולה יאפשר את משיכת הרווח מהחברה תוך שימוש בהקלות מכוח האמנות בין המדינות הרלוונטיות.
מתווה כזה יכול להיות רלוונטי לדוגמה לתושב אוסטריה, הסמוכה לגרמניה. בעוד שהשקעה ישירה דרך אוסטריה תביא לחבות במס בישראל בשיעור של עד 15% על פי האמנה בין ישראל לאוסטריה, הרי שדרך ביסוס ישות גרמנית ניתן יהיה להביא לפטור מלא ממס בישראל לפי האמנה בין גרמניה לישראל. והכל בכפוף לתוכן ממשי בגרמניה כאמור לעיל.